Községünk

Településünk bemutatása:

Kilimán község a Nyugat-dunántúli Régióban, Zala megyében, a Zalakarosi Kistérségben, Nagykanizsától 20 km-re északra, a Principális-csatorna közelében, Gelse és Alsórajk között található, egy utcás település.

Területe: 43ha 1200m2

Már középkorban lakott hely volt, ezt tárgyi emlékek bizonyítják. A források a XVIII. századig nem említik a helység nevét. A falu történetében a törökkor a meghatározó, szájhagyomány szerint a falu határában állott a Kielmansziget nevű palánkvár, amelyet Kilimán nevű kanizsai főkapitány építtetett, akit egy határvillongás során Gelsén ölték meg. A község neve 1767-ben Kilimány .

A Principális-csatorna elkészülte után lecsapolták a mélyen fekvő, mocsaras nyugati részét, amely ma főleg rét és legelő, míg határának keleti fele dombos, szántóföldekkel határolt. A helyi gazdák szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak, de újra elterjedt a gyümölcstermesztés és a méhészkedés is.

A belterület utcái vezetékes vízzel, gázzal, villanyhálózattal ellátottak. A falu lakossága számára biztosított a vezetékes telefonhálózat. Megfelelő mobiltelefon-használati (vételi) viszonyokkal, illetve szélessávú internet hozzáféréssel rendelkezik a község. A kommunális hulladékszállítás szintén megoldott.

Lakossági összefogással és önkormányzati támogatással 1994-ben új stílusú templom épült, melynek oltárképét Károlyi Zsófia alkotta. A templom mellet készült el az az emlékmű, amely az I. és II. világháborúban elesett hősök emlékének tiszteleg. A falu lakosságának zöme katolikus vallású.
A testület az 5/1999. (VIII.28. számú rendelete alapján). megalkotta a község önkormányzati címerét és zászlaját.             A címer álló, csücskös talpú pajzs, mely két mezőre hasított. A jobb szélső mező vörös hátterén szimbolikus, három arany búzakalász a település régi és jelenlegi mezőgazdasági jellegére utal. A bal szélső, kék mezőn a község egyedi szimbólumaként az 1994-ben épült helyi templom ezüstmotívuma látható,zöld téren.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük